Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/mummiekelder.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 DE RIJKE ADELLIJKE FAMILIE VAN WALTA – Mummiekelder |het geheim van wiuwert | Friesland | Nederland | Europa

DE RIJKE ADELLIJKE FAMILIE VAN WALTA

De rijke adellijke familie Van Walta had vele bezittingen in Friesland. Van Walta State bij Wiuwert tot de Walta Stins in het centrum van Sneek. De adellijke familiekelder in de Nicolaaskerk van Wiuwert is een nog altijd aanwezig element van deze gloriejaren. De erin begraven Van Walta’s – en later enkele Labadisten – kennen we nu nog steeds, als de mummies.

In het jaar 1609 lieten Pieter van Walta en zijn vrouw Frouk van Juckema de familiekelder bouwen. Hun zoon Douwe overleed op jonge leeftijd, hun dochter Luts trouwde met Cornelis van Aerssen en verhuisde naar Sommelsdijk. De Walta State bleef familiebezit en werd een soort buitenhuis, totdat in 1675 de protestantse groepering van Jean de Labadie (Labadisten) er met tweehonderd mensen kwam wonen.

Ze kregen Walta State in bezit, maar hebben het in 1725 moeten verkopen omdat het geld op was. De groepering is uiteen gevallen en de nieuwe eigenaren van Walta State hebben de state in 1733 afgebroken. Heden ten dage is er niets van terug te vinden, alleen nog een klein restant van de toegangspoort en de slotgracht. De rijkdom van de Van Walta’s behoort eveneens tot het roemrijke verleden.

Wat rest zijn de bijzonder gave lichamen in de kelder – je kunt de mensen nog in de ogen kijken – en natuurlijk…. luisteren naar van de verhalen!