Is Anna Maria een van de mummies van Wiuwert?

Is Anna Maria een van de mummies van Wiuwert?

Is Anna Maria van Schurman een van de mummies van Wiuwert? Die vraag wierp wetenschapster en Van Schurman-expert Pieta van Beek dit weekeinde op tijdens de presentatie van het LF2018 Under de Toer-project Anna Maria, een voorstelling die in april in première gaat.

Van Beek sluit niet uit dat een van de vier mummies die in de grafkelder onder de Nicolaaskerk in Wiuwert liggen Anna Maria van Schurman (1607-1678) is, de eerste vrouw in Europa die een universiteit bezocht. Om daar achter te komen, moet er wetenschappelijk onderzoek worden verricht. En dat betekent: de mummies moeten door de mri-scan.

Graf openen
Ook het graf onder het preekgestoelte van de kerk in Huizum zou geopend moeten worden, stelt Van Beek, want daar liggen enkele neven van Van Schurman begraven. Als er een dna-match zou zijn tussen de overblijfselen uit beide kelders kun je ervan uit gaan dat het om Anna Maria gaat.

Van Beek sprak haar vurige wens zaterdagmiddag uit in museum Martena in Franeker, bij de presentatie van de Under de Toer-voorstelling Anna Maria. Ze smeekte kerkraden en culturele commissies bijkans om mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek.