Kaartverkoop theatervoorstelling Anna Maria van Schurman

Kaartverkoop theatervoorstelling Anna Maria van Schurman

De kaartverkoop van het theaterstuk over het opmerkelijke leven van de hoogbegaafde Anna Maria van Schurman, de allereerste vrouwelijke student van Europa, is deze week van start gegaan. De kaarten, honderd per voorstelling, zijn te bestellen via de website www.annamaria2018.nl. Er worden in april tien voorstellingen gegeven.

De theatervoorstelling begint telkens in de Sint Joriskerk van Britswert, om te vervolgen in de fraaie speciaal aangelegde Engelse tuin naast de kerk, met de apotheose in de Nicolaaskerk te Wiuwert waar Anna Maria destijds werd begraven. Toeschouwers worden vanuit Britswert per bus naar Wiuwert vervoerd.

Toneelschrijver, acteur en schilder Remco Klop uit Leeuwarden heeft het theaterstuk over haar boeiende leven geschreven en het stuk wordt professioneel geregisseerd door Luuk Eijsema. Spelers van de Toneelgroep Vriendenkring Wiuwert-Britswert hebben maandenlang meerdere avonden per week aan het stuk gewerkt om er een succes van te maken. Het aantal kaarten is beperkt, per voorstelling is er ruimte voor honderd toeschouwers.

De hoogbegaafde Anna Maria van Schurman overleed op 71-jarige leeftijd in 1678 in Wiuwert en is begraven aan de noordzijde van de Nicolaaskerk. In 1636 werd zij de allereerste vrouw van Europa die aan een universiteit mocht studeren: de universiteit van Utrecht. Zij studeerde daar theologie en Oosterse talen. Zij schreef en sprak uiteindelijk meer dan tien talen, maakte prachtige schilderijen, schreef gedichten, was een ster in de knipselkunst en werd ook wel de Ster van Utrecht genoemd. Ze was haar tijd ver vooruit.

Ze correspondeerde met mensen als de Frans filosoof Descartes en de Nederlandse dichters Jacob Cats en Constantijn Huygens. Ook in koninklijke kringen was zij een graag geziene gast. In Museum Martena in Franeker is een permanente expositie aan haar leven en kunstwerken gewijd, omdat zij in Franeker woonde toen haar broer er voor arts studeerde. De middelbare school in Franeker is niet voor niets naar haar genoemd.

Zij bleef haar hele leven ongetrouwd, die bijzondere belofte had ze aan haar vader gedaan bij zijn overlijden. Een huwelijk zou haar hoogbegaafde kwaliteiten in de weg staan. Aan het eind van haar leven maakte ze de opmerkelijke keuze om te gaan wonen en leven bij de protestantse groepering/sekte van Jean de Labadie, de Labadisten. Met hen verhuisde zij naar Wiuwert, naar Walta State.