Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/mummiekelder.nl/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 JEAN DE LABADIE – Mummiekelder |het geheim van wiuwert | Friesland | Nederland | Europa

JEAN DE LABADIE

Volgelingen van de Franse predikant Jean de Labadie. Hij kwam in 1666 vanuit Genève vermomd als boer met een ezel aan zijn hand naar Middelburg, om daar op voorspraak van Anna Maria van Schurman predikant te worden. Al vrij snel botste zijn visie met die van het protestantse kerkbestuur en startte hij zijn eigen groep, samen met Anna Maria.

Zij startten in een grachtenpand in Amsterdam, om van daaruit via Duitsland (Hereford) naar Altona in het toenmalige Denemarken te vertrekken. In 1675 vertrokken ze per schip met tweehonderd mensen naar Wiuwert om er te wonen op de Walta State. De Labadie is in 1674 in Altona overleden. Zijn opvolger Pierre Yvon had daarna samen met Anna Maria van Schurman de leiding.

Ze waren volledig zelfvoorzienend met landbouw en veeteelt, hadden hun eigen leerlooierij, bierbrouwerij, drukpers, hospitaal met laboratorium en bezochten dagelijks hun eigen kerkdiensten. Ze leefden als de eerste christenen, vroom en sober. In 1625 was hun geld op en hebben ze de state moeten verkopen. Het Labadisme is uiteengevallen en nergens meer opgebloeid.

De enige Labadist die je nog kunt bewonderen is de voormalige Labadist – en goudsmid van beroep – Stellingwerf uit Leeuwarden, die in 1705 als laatste in de grafkelder is bijgezet. Hij ligt aan de noordkant en zijn lichaam is nog het gaafst van de overgebleven vier mummies. Hij heeft zijn oogleden nog en het is net alsof hij je aankijkt…

De tentoonstelling op het verhoogde koor van de kerk geeft extra informatie over enkele uitzonderlijke Labadisten zoals de hoogbegaafde Anna Maria van Schurman, haar kunstgebit van ivoor, arts en onderzoeker Hendrik van Deventer en vlindervrouw Maria Sybilla Merian. Wil je meer zien en lezen: kom naar Wiuwert!