
De hoogbegaafde Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student van Europa, is in 1678 in Wiuwert overleden. Zij sprak en schreef twaalf talen, schilderde uitmuntend, kon beeldhouwen en graveren, was insectenkundige. Ze studeerde vanaf 1636 aan de Universiteit van Utrecht Oosterse talen en theologie. Ze correspondeerde met literaire grootheden als Jacob Cats, Constantijn Huygens, filosoof Descartes en onderhield goede contacten met verschillende vorstenhuizen.
In 1669 sloot zij zich aan bij het Labadisme van Jean de Labadie. De mystieke protestantse groepering met katholieke invloeden startte in Amsterdam en via Duitsland en Denemarken kwam het in 1675 op de Walta State in Wiuwert terecht, waar de groep tot 1733 heeft gewoond. Toen is de state verkocht en afgebroken, ook de groepering is daar uiteen gevallen. De Labadie is in 1674 in Altona (toen nog Denemarken) overleden. Anna Maria werd de moeder van de groep en De Labadie zijn opvolger Pierre Yvon de vader.
Anna Maria is anoniem begraven. Volgens sommigen aan de noordkant van de kerk, deels onder en deels naast de kerk vanwege mystieke symboliek. Anderen denken dat zij in de grafkelder is begraven en een mummie werd. Ook omdat in de kelder een kunstgebit – van ivoor – is gevonden waarbij het bijna niet anders kan dan dat het van Anna Maria is geweest, omdat zij zoiets fijnzinnings kon beeldhouwen.
Zes van de elf mummies zijn er niet meer, dus we kunnen niet meer nagaan of zij één van hen was. Zij zou de enige vrouw van de vier overgebleven mummies kunnen zijn, alhoewel onderzoekers uit het verleden hebben vastgesteld dat die vrouw rond 1618 is begraven. Anna Maria overleed in 1678.
Gelukkig zijn er nog veel verhalen van en over Anna Maria van Schurman bekend, waarvan je enkele bij ons in de kerk kunt lezen, dat maakt het weer enigszins goed dat we niet exact weten waar ze is begraven. Deze ‘schone ionkvrou van onsen tijd, die ghij o Anna Maria van Schurman sijt’, zoals dichter des vaderlands Jacob Cats haar zo mooi omschreef, leeft op die manier nog altijd voort.