ZIE HET WONDER MET EIGEN OGEN

Het wonderlijke verhaal van de eeuwenoude mummies van Wiuwert is omgeven door raadsels. Het is nog steeds wetenschappelijk niet bewezen hoe het kan dat de lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven. De grafkelder is een mysterie en herbergt het geheim van Wiuwert.

Van april tot en met oktober kun je een rondleiding krijgen door één van onze professionele gidsen. Wil je ook deze unieke mummies zien, check de openingstijden.

Historie van de mummies

In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit. Het mysterie van de in 1609 door de adellijke familie Walta aangelegde grafkelder is sindsdien omgeven door raadsels.

Liggen er in de kelder alleen Walta’s of mogelijk ook leden van de religieuze groepering/sekte Labadisten die vanuit Duitsland in 1675 hun intrek namen op het grote slot Walta-State in Wiuwert? Is de intellectueel hoogbegaafde en eerste vrouwelijke universitaire student van Europa (en Labadiste) Anna Maria van Schurman één van de overgebleven vier mummies? Wat is er gebeurd met de andere zeven verdwenen lichamen?

En dan dat bijzondere eeuwenoude kunstgebit dat in één van de vitrines te zien is. Hoe zit dat? Er zijn genoeg mysteries en vragen waarop je zeker een antwoord krijgt in de kerk van Wiuwert. 

Beroemdheden uit de zeventiende eeuw

 

Familie Van Walta

De rijke adellijke familie Van Walta had vele bezittingen in Friesland. Van Walta State bij Wiuwert tot de Walta Stins in het centrum van Sneek. De adellijke familiekelder in de Nicolaaskerk van Wiuwert is een nog altijd aanwezig element van deze gloriejaren. 

Lees verder

 

Anna Maria van Schurman

De hoogbegaafde Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student van Europa, is in 1678 in Wiuwert overleden. Zij sprak en schreef twaalf talen, schilderde uitmuntend, kon beeldhouwen en graveren, was insectenkundige. 

Lees verder

 

 

Jean de Labadie

Volgelingen van de Franse predikant Jean de Labadie. Hij kwam in 1666 vanuit Genève vermomd als boer met een ezel aan zijn hand naar Middelburg, om daar op voorspraak van Anna Maria van Schurman predikant te worden. 

Lees verder

 

Maria Sybilla Merian en Hendrik van Deventer

Het zijn twee andere Labadisten wiens naam we nog altijd in geschiedenisboeken tegen kunnen komen. Maria Sybilla vanwege haar prachtige prentenboeken over rupsen, vlinders en insecten en Hendrik als arts.

Lees verder

 

Prachtige elementen van de Nicolaaskerk

Nicolaaskerk een kerk met historie

De rond het jaar 1100 gebouwde Nicolaaskerk heeft naast de grafkelder nog meer bijzondere kenmerken. De noordzijde is bijvoorbeeld nog authentiek en al meer dan duizend jaar oud. Een rondje om de kerk lopen betekent dan ook een prachtig kijkje terug in de tijd. Je vindt er monumentale grafstenen, het baarhuisje en het Noormannenpoortje

Het kerkorgel uit 1788 – gebouwd door Rudolf Knol - is het bezichtigen ook meer dan waard. In 1860 heeft de firma Van Dam het eenklaviersorgel uitgebreid met een tweede klavier. Het houtsnijwerk op de panelen van de preekstoel is ook prachtig uitgevoerd.

Origineel interieur uit achttiende eeuw
De monumentale kerk heeft één van de tien best bewaarde originele protestantse kerkelijke interieurs in Fryslân uit het einde van de 18e eeuw met een rijk uitgedost orgel met Lambrequin. Oorspronkelijk als katholieke kerk gebouwd is het al eeuwen geleden overgeschakeld naar het protestantisme.